Γέφυρα Δεβοσσέτου

Γέφυρα Δεβοσσέτου

Η ιστορική γέφυρα του Αργοστολίου, η γνωστή ως Γέφυρα Δεβοσσέτου, κατασκευάστηκε το 1813 από τον Κάρολο-Φίλιππο De Bosset σε μια προσπάθειά του να αποτρέψει την είσοδο στο Αργοστόλι μέσω του Κουτάβου, που τα χρόνια εκείνα ήταν συνώνυμος στην καλύτερη περίπτωση με την ελονοσία και στη χειρότερη με το θάνατο. Για το λόγο αυτό ο δρόμος που καταλήγει στην γέφυρα είναι αφιερωμένος σε αυτόν και έχει το όνομά του.

Πρόκειται για μια γέφυρα που αρχικά ήταν ξύλινη. Οι πέτρες προήλθαν στην συνέχεια από την ισοπέδωση του λόφου του Μέτελα και έτσι προέκυψε η σημερινή της μορφή. Στη μέση της βρίσκεται το εικονιζόμενο μνημείο με τετράγλωσση επιγραφή σε ανάμνηση αυτών που κατασκεύασαν αυτό το τόσο σημαντικό μνημείο, αλλά και έργο υποδομής για την εποχή.

Σήμερα απομένει ως το όριο της λιμνοθάλασσας του Κουτάβου από τον υπόλοιπο κόλπο, ενώ η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει από την συνεχιζόμενη διέλευση οχημάτων είναι τραγική. Τα περισσότερα στηθαία έχουν καταρρεύσει, ενώ έχει πάθει εκτεταμένη καθίζηση.

Περισσότερο από ποτέ είναι απαραίτητες οι εργασίες αποκατάστασης, αλλά και η απαγόρευση της κυκλοφορίας, προτού άλλο ένα μνημείο του ένδοξου παρελθόντος οδηγηθεί σε οριστική κατάρρευση. Και επιπρόσθετα η αξιοποίησή του μέσα στον τουριστικό σχεδιασμό μπορεί να προσδώσει έναν διαφορετικό τόνο στην φυσιογνωμία της πόλης και να την κάνει πιο ανθρώπινη. Ειδικά το τελευταίο πιστεύεται όλο και περισσότερα από τους κατοίκους του Αργοστολίου και ελπίζουμε ότι θα γίνει πριν είναι πλέον αργά.

H Κεφαλονιά

Η Κεφαλονιά είναι το μεγαλύτερο νησί του ιονίου πελάγους. Έχει έκταση 781,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό κατά την τελευταία απογραφή γύρω στις 40.000 κατοίκους. Σύμφωνα με την παράδοση το όνομά της προέρχεται από τον πρώτο κάτοικο του νησιού, τον μυθικό ήρωα Κέφαλο. Θεωρείται ότι προήλθε κατά την διάρκεια σεισμού, κάτι που πιθανότατα συμβαίνει, καθώς βρίσκεται πάνω στο σεισμικό ρήγμα του Ιονίου. Η Κεφαλονιά έχει να επιδείξει πάρα πολλά αξιοθέατα, ξεκινώντας από το φυσικό τοπίο και τις παραλίες και καταλήγοντας στα σπουδαία δημιουργήματα όσων πέρασαν από αυτήν κατά την διάρκεια των αιώνων. Τα σπουδαιότερα είναι Κάστρο του Αγ. Γεωργίου, το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης, το σπήλαιο της Δρογκαράτης, με τους σταλαγμίτες και σταλακτίτες, το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου, η Μονή του Αγίου Γερασίμου, οι παραλίες Μύρτος, Αντίσαμος, Ξι, Λουρδάς και πλήθως άλλων.

Η Λάσση

Η Λάσση

Η χερσόνησος της Λάσσης βρίσκεται 1 χλμ νοτιοδυτικά του Αργοστολίου και είναι μια από τις δημοφιλέστερες περιοχές του νησιού. Ξεχωρίζει για τη φυσική ομορφιά, την…

Περισσότερα
Η παραλία των Πετανών

Η παραλία των Πετανών

Οι Πετανοί είναι μια από τις πλέον διάσημες Παραλίες της περιοχής της Παλικής, αλλά και ολόκληρης της Κεφαλονιάς. Βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νησιού, στην…

Περισσότερα
Σπήλαιο Αγίου Γερασίμου στη Λάσση

Σπήλαιο Αγίου Γερασίμου στη Λάσση

Το Σπήλαιο βρίσκεται στην περιοχή Λάσση Αργοστολίου. Εδώ ασκήτευσε ο Άγιος Γεράσιμος όταν ήρθε από τη Ζάκυνθο στην Κεφαλονιά το 1555 και παρέμεινε επί πέντε…

Περισσότερα